Άγχος & Πονοκέφαλος Τάσης

a_man_reads_from_pc

   Άγχος … Μία λέξη που σε καταδιώκει καθημερινά αλλά τους τελευταίους μήνες έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου . Κινείσαι διαρκώς ανάμεσα στο lock down και στο  go out  με ένα μικρό time out . Ένας συνεχής πόλεμος ανεπιθύμητων σκέψεων στο μυαλό σου που καταλήγουν πάντα σε ένα ανυπόφορο πονοκέφαλο τάσης ή  αλλιώς, κεφαλαλγία τάσης. Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς προκαλείται; Γιατί σε ταλαιπωρεί; Πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις χωρίς τη χρήση παυσίπονων χημικών ουσιών;

Ο ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΤΑΣΗΣ

  Ο πονοκέφαλος τάσης θεωρείται ότι είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας σε ποσοστό που κυμαίνεται από 30 έως 78% του πληθυσμού και εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες απ ΄ότι στους άνδρες σε ποσοστό 23% έως 18% αντίστοιχα. Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί  στο κάτω και πίσω μέρος του κεφαλιού, στον λαιμό και τα μάτια. Οι κεφαλαλγίες τύπου τάσης στο σύνολό τους  αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% όλων των κεφαλαλγιών. Ο πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία, σύμφωνα με την ιατρική έννοια του όρου, είναι ένα μη ειδικό σύμπτωμα που μπορεί να προκύψει μέσα από μία μεγάλη ποικιλία  διαφορετικών καταστάσεων στην περιοχή της κεφαλής ή του αυχένα. Ο πονοκέφαλος  τύπου τάσεως  μαζί με την ημικρανία θεωρούνται  οι πιο συχνές διαταραχές πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας που επηρεάζουν έως και το 80% του γενικού πληθυσμού. Οι πρωτοπαθείς πονοκέφαλοι δεν υποδηλώνουν την ύπαρξη κάποιας πάθησης και κατά πάσα πιθανότητα είναι το αποτέλεσμα μια σύνθετης αλληλεπίδρασης γενετικών, αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ

Η υποκείμενη αιτία της κεφαλαλγίας τύπου τάσης είναι αβέβαιη. Η ενεργοποίηση των περιφερικών προσαγωγών νευρώνων από τους μυς του κεφαλιού και του λαιμού είναι η πιο πιθανή εξήγηση για την εμφάνιση σπάνιων επεισοδίων κεφαλαλγίας τύπου τάσης. Η μυϊκή ευαισθησία και η ψυχολογική ένταση συνδέονται και επιδεινώνουν τον πονοκέφαλο τύπου τάσης, αλλά δεν είναι σαφής η αιτία του. Διαταραχές στην κεντρική επεξεργασία του πόνου και γενικευμένη αυξημένη ευαισθησία στον πόνο υπάρχουν σε μερικούς ασθενείς με κεφαλαλγία τύπου τάσης. Η ευαισθησία στον πονοκέφαλο τύπου τάσης επηρεάζεται και από γενετικούς παράγοντες.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του πονοκεφάλου τύπου τάσης

 • Το άγχος
 • Το συναισθηματικό στρες
 • Η κατάθλιψη
 • Η ακανόνιστη ώρα στα γεύματα
 • Η καταπόνηση των ματιών
 • Η λανθασμένη στάση του σώματος και η αυξημένη μυϊκή τάση
 • Η σωματική εξάντληση και η έλλειψη ύπνου
 • Η διαταραχή της κροταφογναθικής άρθρωσης από υπερβολικό σφίξιμο των δοντιών (χρόνια σύσπαση του κροταφικού μυός)

Ποιος διατρέχει κίνδυνο κεφαλαλγίας τύπου τάσης;

 Η μέση συχνότητα της διάρκειας ζωής της κεφαλαλγίας τύπου τάσης σε ενήλικες, με βάση συγκεντρωτικά αποτελέσματα από πέντε μελέτες με βάση τον πληθυσμό, είναι 46% (εύρος 12-78%). Τα παιδιά επηρεάζονται συχνά, αλλά ο επιπολασμός (συχνότητα εμφάνισης)  κορυφώνεται στην ηλικία  των 40-49 ετών και στα δύο φύλα. Η αναλογία γυναικών- αντρών είναι περίπου 5: 4 και αυξάνεται καθώς οι πονοκέφαλοι γίνονται πιο χρόνιοι. Η αύξηση του επιπολασμού των επεισοδίων πονοκεφάλου τύπου τάσης σχετίζεται με το εκπαιδευτικό επίπεδο.

 Ο πονοκέφαλος με χρόνια ένταση είναι λιγότερο συχνός, επηρεάζοντας περίπου το 3% του γενικού πληθυσμού, αλλά αντιπροσωπεύει περισσότερους από τους μισούς από αυτούς που έχουν πονοκέφαλο περισσότερες από 180 ημέρες το χρόνο. Αυτή η χρονιότητα έχει ως αποτέλεσμα την  σημαντική επιβάρυνση της δημόσιας υγείας .

 Ποιες εξετάσεις, τεστ ή μελέτες απεικόνισης είναι χρήσιμες;

 Εάν ένας ασθενής πληροί  τα κριτήρια για πονοκέφαλο τύπου τάσης και  το αποτέλεσμα στη νευρολογική εξέταση είναι φυσιολογικό, η περαιτέρω διαγνωστική εξέταση δεν είναι χρήσιμη. Η ψηλάφηση με τα χέρια των μυών γύρω από το κρανίο είναι μια πολύτιμη τεχνική φυσικής εξέτασης και η ευαισθησία αυτών των μυών στην ψηλάφηση είναι το πιο συνηθισμένο μη φυσιολογικό εύρημα στον πονοκέφαλο τάσης, αν και η απουσία της  δεν τον  αποκλείει .

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Περιοχή συμπτωμάτων

1.      Δίπλευρος

2.      Μετωπιαίος πίσω από τις κόγχες των ματιών, στον κρόταφο και πίσω από το κεφάλι (ινιακό)

Είδος  πόνου

Σφιχτή ταινία ή βαρύ αντικείμενο γύρω από το κεφάλι, μέσης μέχρι σοβαρής έντασης

Συνωδά συμπτώματα

1.      Ναυτία

2.      Τάση για εμετό

3.      Φωτοφοβία

Συχνότητα & Διάρκεια

1.  Επεισοδιακός από μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες

 2.  Χρόνιος

Ιστορικό

Δεν σχετίζεται με τραύμα

Χρόνος & Τρόπος εμφάνισης

Λιγότερο συχνά πρωινός πόνος

Γενικό ιατρικό ιστορικό

Κληρονομική τάση

Φύλο

Στις γυναίκες είναι περισσότερο συχνή η εμφάνιση του πονοκεφάλου τάσεως, σε σχέση με τους άνδρες

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

 1. Μειώστε το συναισθηματικό στρες μέσα από βαθιές αναπνοές και προοδευτική χαλάρωση των μυών.
 2. Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας σχετικά με τη χορήγηση φαρμάκων.
 3. Αποφύγετε την κατάχρηση φαρμάκων, γιατί συμβάλλουν στην ανάπτυξη χρόνιας καθημερινής κεφαλαλγίας.
 4. Φυσικοθεραπεία-Χειροπρακτική
 5. Εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός.

 Να θυμάσαι ότι δεν  είσαι πλασμένος για να ζεις συντροφιά με το άγχος. Μην βασανίζεις τον εαυτό σου ζώντας μ ΄ αυτό . Μετάτρεψε την καθημερινή σου ένταση  σε ανάταση . Η ψυχή σου είναι η κινητήρια δύναμή σου . Αξιοποίησέ την δίνοντάς της  την αξία που τις αναλογεί.

Βιβλιογραφικές Αναφορές

 1. Headache Classification Subcommittee of the International Headache Society. The international classification of headache disorders. Cephalalgia. (2nd edition) 2004;24(Suppl 1):1–160. 
 2. Headache Classification Committee of the International Headache Society. Classification and diagnostic criteria for headache disorders, cranial neuralgias and facial pain. Cephalalgia. 1988;8(Suppl 7):1–96. 
 3. Ashina M. Neurobiology of chronic tension-type headache. Cephalalgia. 2004;24:161–72. 
 4. Bendtsen L. Central sensitization in tension-type headache—possible pathophysiological mechanisms. Cephalalgia. 2000;20:486–508
 5. Jensen R. Pathophysiological mechanisms of tension-type headache: A review of epidemiological and experimental studies. Cephalalgia. 1999;19:602–21. 
 6. Oleson J, Bousser M-G, Diener H-C, Dodick D, First M, Goadsby PJ, et al. New appendix criteria open for a broader concept of chronic migraine. Cephalalgia. 2006;26:742–6
 7. Mona Ghadiri-Sani, MBBS, BSc, MRCP# and Nicholas Silver, Headache (chronic tension-type), BMJ Clin Evid. 2016; 2016: 1205.

 

      Αναστάσιος Μ. Μαργαρίτης

Occupational Health & Safety Inspector
 
ΦυσικοθεραπευτήςΚαθ. Φυσικής Αγωγής
 OMT  (Orthopaedic Manual Therapist)

Back mechanic Specialist

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ξενοφώντα 60 &  Λεωνίδα 3 Γέρακας

2106049405 -6974942384


© 2022 RHB. All Rights Reserved.