Ψηφιακή όραση για τα παιδιά της ψηφιακής εποχής


 Γνωρίζεις ότι το 80% από αυτά που μαθαίνουμε είναι μέσα από τα μάτια μας και ότι οι επιδόσεις των παιδιών στο   σχολείο εξαρτώνται από την ποιότητα της όρασής τους; Μήπως έχεις αντιληφθεί ότι το παιδί σου αποφεύγει να   χρησιμοποιήσει τον αγαπημένο του υπολογιστή; Μήπως έχει ξηροφθαλμία και ταυτόχρονα σου παραπονιέται για   πονοκεφάλους, θολή όραση και για ενοχλήσεις στον αυχένα και στους ώμους; Αν ναι, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι   εμφάνισης του συνδρόμου όρασης του υπολογιστή. Στη σημερινή εποχή είναι συνηθισμένο τα παιδιά σχολικής ηλικίας   να χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή ή μια ψηφιακή συσκευή για  πολλές ώρες κάθε μέρα. Αν αναλογιστείς ότι ένας   στους τέσσερεις μαθητές παρουσιάζει προβλήματα διαταραχών στην όραση  και το ότι το 20% των μαθητών   γυμνασίου δυσκολεύεται να δει τον πίνακα στο σχολείο, καταλαβαίνεις ότι  η αυξημένη έκθεσή τους σε μία οθόνη αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης αυτού του συνδρόμου. Ποια συνταγή όμως είναι αυτή που θα ακολουθήσεις, για να  βοηθήσεις στην πρόληψη αλλά και στην αποφυγή του; 

Συμβουλές Επαναπρογραμματισμού

  1.  Πραγματοποίησε μία ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση: Αυτή αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για    την πρόληψη ή και την θεραπεία των προβλημάτων όρασης.
  2.  Χρησιμοποίησε κατάλληλο φωτισμό: Η καταπόνηση των ματιών συχνά προκαλείται από υπερβολικά έντονο φως     είτε από το εξωτερική ηλιακό φως που μπαίνει από το παράθυρο ή από τον σκληρό εσωτερικό φωτισμό. Γι΄ αυτό,   εξάλειψε το εξωτερικό φως με κουρτίνες, σκίαστρα ή ρολά. Μείωσε τον εσωτερικό φωτισμό με τη χρήση λιγότερων  λαμπτήρων φθορισμού ή, εάν είναι δυνατόν, τοποθέτησε την οθόνη του υπολογιστή του παιδιού έτσι, ώστε τα  παράθυρα να είναι στο πλάι, αντί για μπροστά ή πίσω από τον υπολογιστή.
  3. Ελαχιστοποίησε την αντανάκλαση: Αυτή μπορεί να δημιουργήσει κούραση στα μάτια του. Εναλλακτικά, βάψε τους φωτεινούς λευκούς τοίχους με ένα πιο σκούρο χρώμα, με ματ φινίρισμα. Αν φοράει γυαλιά, αγόρασε φακούς με αντι-ανακλαστική επίστρωση, που μειώνουν την αντηλιά και περιορίζουν την ποσότητα του φωτός που αντανακλάται από τις εμπρός και πίσω επιφάνειες των φακών οράσεων του.
  4. Καθόρισε την ημερήσια ώρα ενασχόλησης με τον υπολογιστή:

Η συνιστώμενη χρήση του υπολογιστή σχετίζεται με την ηλικία του παιδιού, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

 

Ηλικία

Προτεινόμενο χρονικό όριο

Κάτω από 10     

30 λεπτά την ημέρα

10-13

1 ώρα την ημέρα

14-15

2 ώρες την ημέρα

16-18

Με την κρίση των γονέων

 

  1. Πρότεινέ του να κάνει συχνά διαλείμματα: Αυτό θα του μειώσει την καταπόνηση και θα δώσει τη δυνατότητα στα μάτια του αλλά και στο υπόλοιπο σώμα του να ξεκουραστούν.
  2. Ρύθμισέ του τον σταθμό εργασίας του: Προσάρμοσε το κάθισμά του σύμφωνα με το ύψος του και έλεγξε ότι τα πόδια του δεν βρίσκονται στον αέρα. Επίσης, τοποθέτησε την οθόνη του υπολογιστή του 51 έως 61 εκατοστά από τα μάτια του και εξασφάλισε ότι το κέντρο της οθόνης θα πρέπει να είναι περίπου 10 έως 15 μοίρες κάτω από τα μάτια του, για την ασφαλή θέση του κεφαλιού και του αυχένα του.

Επαναπρογραμματίζω την όραση του παιδιού μου σημαίνει: Αποφεύγω την υπερβολική έκθεσή του στον Η/Υ. Γιατί, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι: "Μέτρον 'Αριστον".


 Αναστάσιος Μ. Μαργαρίτης
Occupational Health& Safety Specialist.
Bsc Physiotherapy & Sports Science.
Orthopaedic Manual Therapist.
Back Mechanic Specialist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


© 2021 RHB. All Rights Reserved.