Μυοσκελετικές διαταραχές

Οι «μυοσκελετικές διαταραχές σχετίζονται με την εργασία» περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα φλεγμονωδών και εκφυλιστικών παθήσεων που επηρεάζουν τους μύες, τους τένοντες, τους συνδέσμους, τους αρθρώσεις, τα περιφερειακά νεύρα και τα υποστηριζόμενα αιμοφόρα αγγεία και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας που συνδέονται με την επαναλαμβανόμενη και επίμονη εργασία.

Αυτές  περιλαμβάνουν κλινικά σύνδρομα όπως φλεγμονές των τενόντων και συναφείς καταστάσεις (τενοντοθυλακίτιδα, επικονδυλίτιδα, θυλακίτιδα), διαταραχές της συμπίεσης των νεύρων (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ισχιαλγία) και οστεοαρθρίτιδα, καθώς και λιγότερο καλά τυποποιημένες καταστάσεις όπως μυαλγία, χαμηλός οσφυϊκός πόνος  και άλλα σύνδρομα άλλων περιοχών του σώματος που δεν οφείλονται σε γνωστή παθολογία. Οι περιοχές του σώματος που συνηθέστερα εμπλέκονται είναι η χαμηλή πλάτη(οσφύ), ο αυχένας, ο ώμος, το αντιβράχιο και το χέρι, αν και πρόσφατα το κάτω άκρο έχει λάβει περισσότερη προσοχή.

Παράγοντες κινδύνου των μυοσκελετικών διαταραχών που σχετίζονται με την εργασία 

Η έντονη συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας εμφάνισης των μυοσκελετικών διαταραχών και των συνθηκών εργασίας είναι γνωστή, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τους φυσικούς παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τις θέσεις εργασίας (π.χ. ακατάλληλες στάσεις , υψηλές επαναλήψεις , υπερβολική επιβάρυνση , στατική εργασία, κρύο ή δονήσεις και άλλοι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες φαίνονται επίσης παράγοντες που συμβάλλουν όλο και περισσότερο στην εμφάνιση αυτών των διαταραχών.

Οι αιτίες των μυοσκελετικών διαταραχών που σχετίζονται με την εργασία είναι πολυπαραγοντικές και υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εργασία για τους διάφορους τύπους μυοσκελετικών διαταραχών. Πολλοί παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών και μηχανικών παραγόντων, οι οργανωτικοί και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες και οι ατομικοί και προσωπικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στη γένεσή τους. που σχετίζονται με την εργασία αναφέρονται σε τραυματισμούς που αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου και προκαλούνται από ένα συνδυασμό παραγόντων κινδύνου που δρουν ταυτόχρονα σε μια περιοχή αρθρώσεων ή σώματος, με συνεργιστική δράση. Μέχρι τώρα η βιολογική παθογένεση που σχετίζεται με την ανάπτυξη της πλειονότητας των μυοσκελετικών διαταραχών που σχετίζονται με την εργασία είναι άγνωστη. Διάφορα μοντέλα έχουν προταθεί για να εξηγήσουν τους βιολογικούς μηχανισμούς. 

Συνήθως εξετάζονται τρεις ομάδες παραγόντων :

  • Φυσικοί παράγοντες (π.χ. παρατεταμένες ή ακατάλληλες στάσεις, επανάληψη των ίδιων κινήσεων, δυναμικές ασκήσεις, κραδασμοί στο χέρι-βραχίονα, κραδασμοί σε όλο το σώμα, μηχανική συμπίεση και κρύο).
  • Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες (π.χ. ρυθμός εργασίας, αυτονομία, μονοτονία, κύκλος εργασίας / ανάπαυσης, απαιτήσεις εργασίας, κοινωνική υποστήριξη από τους συναδέλφους και διαχείριση και αβεβαιότητα όσον αφορά την εργασία), και
  • Ατομικοί παράγοντες (π.χ. ηλικία, φύλο, επαγγελματικές δραστηριότητες, αθλητικές δραστηριότητες, οικιακές δραστηριότητες, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, κατανάλωση οινοπνεύματος / καπνού και προηγούμενες ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία).

Οι παράγοντες κινδύνου δρουν ταυτόχρονα σε μία περιοχή αρθρώσεων ή αρθρώσεων εργαζομένων με συνεργιστικό αποτέλεσμα. Για τη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου συνιστάται και είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη αυτή η αλληλεπίδραση και όχι να επικεντρώνεται σε έναν μόνο παράγοντα κινδύνου.

Πώς οι στάσεις και κινήσεις εργασίας αποτελούν κίνδυνο για τις μυοσκελετικές διαταραχές που σχετίζονται με την εργασία;

Οποιαδήποτε θέση σώματος μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και κόπωση εάν διατηρηθεί για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η στάση, για παράδειγμα, είναι μια φυσική στάση του σώματος και από μόνη της δεν δημιουργεί ιδιαίτερους κινδύνους για την υγεία. Ωστόσο, η εργασία για μεγάλες περιόδους σε μια στάση μπορεί να προκαλέσει πόνο στα πόδια, γενική μυϊκή κόπωση και χαμηλό πόνο στην πλάτη. Επιπλέον, η ακατάλληλη διάταξη των χώρων εργασίας και ορισμένα καθήκοντα μπορούν να κάνουν τους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν αφύσικες θέσεις.

Δύο πτυχές της θέσης του σώματος μπορούν να συμβάλουν σε τραυματισμούς. Το πρώτο αφορά τη θέση του σώματος. Όταν τμήματα του σώματος βρίσκονται κοντά στο τέλος του εύρους των κινήσεων τους, προκαλείται υπερβολική διάταση και συμπίεση των τενόντων και των νεύρων. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείται μια σταθερή ή ακατάλληλη θέση σώματος, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουμε μυοσκελετική διαταραχή που σχετίζεται με την εργασία. Για παράδειγμα, η εργασία με τον κορμό να  σκύβει προς τα εμπρός ή,προς τα πίσω , μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στο χαμηλό τμήμα της πλάτης. Άλλα παραδείγματα που προκαλούν υπερβολικό στρες στο σώμα  είναι , η  ανύψωση πάνω από το ύψος των ώμων, η περιστροφή  του βραχίονα , η κάμψη του καρπού προς τα εμπρός, προς τα πίσω ή προς τα πλάγια

 Η δεύτερη πτυχή που συμβάλλει στην ανάπτυξη των μυοσκελετικών διαταραχών είναι η διατήρηση του αυχένα και των ώμων σε σταθερή θέση. Για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε ελεγχόμενη κίνηση με το βραχίονα, οι μύες στον ώμο και στον αυχένα συστέλλονται και παραμένουν σε σύσπαση για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται η εργασία.

Οι συσπασμένοι μύες πιέζουν τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που περιορίζει τη ροή του αίματος σε όλους  τους εργαζόμενους μύες του χεριού.

Ωστόσο, αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεται περισσότερο αίμα λόγω της έντονης μυϊκής προσπάθειας. Δύο πράγματα συμβαίνουν ως αποτέλεσμα. Οι μύες του αυχένα / ώμων κουράζονται υπερβολικά ακόμη και αν υπάρχει μικρή ή καθόλου κίνηση. Ταυτόχρονα, η μειωμένη παροχή αίματος στον υπόλοιπο βραχίονα επιταχύνει την κούραση στους μυς που κινούνται, καθιστώντας τους πιο επιρρεπείς σε τραυματισμό.