Η Χειρωνακτική Διακίνηση Υλικών περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που χρειάζεται  ένα άτομο για να σηκώσει, να κατεβάσει, να σπρώξει, να τραβήξει, να κρατήσει  ή  να μεταφέρει οποιοδήποτε αντικείμενο ή υλικό.

Επειδή οι περισσότερες εργασίες περιλαμβάνουν κάποια μορφή  χειρωνακτικής διακίνησης, οι εργαζόμενοι πολλές φορές αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ενός τραυματισμού. Οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, εξαιτίας της ανύψωσης βαρέων φορτίων, είναι πολύ συχνές. Μάλιστα, αρκετά εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες χάνονται κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα του συγκεκριμένου τραυματισμού.

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου  της χειρωνακτικής διακίνησης είναι οι εξής:

 • Ανύψωση ενός φορτίου που είναι πολύ βαρύ ή υπερβολικά δύσκολο στη μεταφορά
 • Ακατάλληλη στάση του σώματος κατά την ανύψωση ή λανθασμένη τεχνική ανύψωσης
 • Ρίψη ενός φορτίου
 • Άρση αιχμηρού ή καυτού αντικειμένου
 • Διατήρηση της ίδιας στάσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα
 • Προσωπικοί παράγοντες, όπως :
  • ηλικία.
  • φυσική ικανότητα , μειωμένη φυσική κατάσταση.
  • μη φυσιολογικές κινήσεις , όπως :συνδυασμός στροφής & κάμψης της σπονδυλικής στήλης, δραστηριότητες που απαιτούν υπερβολικό τέντωμα του άνω άκρου.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ

Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί που σχετίζονται με λανθασμένες τεχνικές χειρισμού  προέρχονται από το μυοσκελετικό σύστημα και είναι οι εξής:

 • Mυϊκές θλάσεις και διαστρέμματα - προκαλούνται όταν ένας ιστός (μυς, σύνδεσμος ή τένοντας) επιμηκύνεται πέραν της φυσιολογικής του ικανότητας, γεγονός το οποίο τον αποδυναμώνει και δημιουργεί επώδυνη φλεγμονή στην περιοχή του τραυματισμού. Τέτοιοι τραυματισμοί συμβαίνουν συνήθως στο πίσω τμήμα της πλάτης, στους βραχίονες και στους καρπούς.
  Τραυματισμοί της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης – περιλαμβάνουν τραυματισμούς στους δίσκους που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων και μπορούν να οδηγήσουν σε μια πολύ επώδυνη βλάβη του δίσκου (κοινώς γνωστή ως δισκοπάθεια). Αυτό το είδος της ζημίας μπορεί να δημιουργήσει και άλλες τραυματικές καταστάσεις, γνωστές ως οσφυαλγία και ισχιαλγία (σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο πόνος ταξιδεύει κάτω προς το πόδι).
  Παγιδευμένο νεύρο - που εμφανίζεται συνήθως στο πίσω μέρος, ως
  αποτέλεσμα άλλου τραυματισμού, αλλά επιδεινώνεται από τη χειρωνακτική διακίνηση.
  Κήλη - αυτή είναι μία ρήξη του τοιχώματος της κοιλότητας του σώματος στην κάτω κοιλιακή χώρα, προκαλώντας μια προεξοχή ενός μέρους από το έντερο. Αυτή η κατάσταση απαιτεί τελικά τη χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των ζημιών.
  Κοψίματα, μώλωπες και εκδορές - που προκαλούνται από τον χειρισμό φορτίων με αιχμηρές γωνίες.

  Κατάγματα - συνήθως των ποδιών, οφείλονται στην πτώση ενός φορτίου. Εμφανίζονται επίσης και κατάγματα του χεριού, αλλά είναι λιγότερο συνηθισμένα.

  Διαταραχές του άνω άκρου – καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μυοσκελετικών παθήσεων. 

  Ρευματισμοί – είναι χρόνιες διαταραχές που περιλαμβάνουν έντονο πόνο στις αρθρώσεις.

  Αναστάσιος Μ. Μαργαρίτης
  Occupational Health& Safety Specialist.
  Bsc Physiotherapy & Sports Science.
  Orthopaedic Manual Therapist.
  Back Mechanic Specialist.