Ποιες είναι οι διαταραχές των άνω άκρων που σχετίζονται με την εργασία;

 Οι διαταραχές του άνω άκρου που σχετίζονται με την εργασία  χαρακτηρίζονται από πόνο και εντάσεις που εμπλέκουν οποιοδήποτε τμήμα του βραχίονα από τα δάκτυλα μέχρι τον ώμο ή τον αυχένα και περιλαμβάνουν προβλήματα με τους μαλακούς ιστούς, τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους μαζί με την κυκλοφοριακή και νευρική παροχή του άνω άκρου.Παράγοντες κινδύνου για διαταραχές των άνω άκρων

   Αυτοί μπορούν να αναλυθούν σε τέσσερις τομείς:

   Στάση : Ο καρπός λειτουργεί καλύτερα όταν ο βραχίονας και το χέρι βρίσκονται σε ευθεία     γραμμή. Η περιστροφή του      χεριού μπορεί να τεντώσει τους τένοντες και να διαταράξει την παροχή του νεύρου γύρω από τον καρπό. Μερικοί εργαζόμενοι (για παράδειγμα αυτοί που χρησιμοποιούν   υπολογιστές για μεγάλες περιόδους) μπορεί να είναι ευάλωτοι σε τραυματισμό λόγω της ανάγκης να λυγίσουν τον αγκώνα τους και να περιστρέψουν τους καρπούς τους.

   Δύναμη : Η υπερβολική ή και μέτρια αλλά τακτική δύναμη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα του άνω άκρου, ιδιαίτερα σε             δραστηριότητες που περιστρέφουν το βραχίονα ή τον καρπό.

  Επανάληψη : Οι επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, όπως η εργασία σε μια γραμμή παραγωγής του εργοστασίου, είναι γνωστές    αιτίες των διαταραχών του άνω άκρου, διότι η άνιση καταπόνηση εφαρμόζεται σε διάφορα μέρη του σώματος.

  Περιβάλλον εργασίας: Ορισμένοι παράγοντες στο περιβάλλον εργασίας μπορούν να συμβάλουν στην ενεργοποίηση των                 διαταραχών του άνω άκρου, μεταξύ των οποίων:

  •  η φύση της εργασίας και ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται, όπως τα επαναλαμβανόμενα καθήκοντα και η στάση που υιοθετούν οι  εργαζόμενοι.
  • κακός φωτισμός(που μπορεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να υιοθετούν κακή στάση).
  • άγχος(που μπορεί να ενθαρρύνει ένα άτομο να εργαστεί πιο εντατικά, να σφίξει τους μυς ή να παραλείψει τα διαλείμματα).
  • ψυχοκοινωνικοί παράγοντες,όπως οι μέθοδοι εργασίας - η ψυχολογική ανταπόκριση ενός εργαζόμενου στην εργασία μπορεί να επηρεάσει την υγεία του (ιδιαίτερα την μυοσκελετική υγεία του).

Οι πιο συνηθισμένες διαταραχές των άνω άκρων είναι: 

  • Αυχένας: Σύνδρομο τάσης του αυχένα. 
  • Ώμος: Τεντονίτιδα ώμου, θυλακίτιδα, σύνδρομο θωρακικής εξόδου. 
  • Αγκώνας: Επικονδυλίτιδα, θυλακίτιδα ωλεκράνου, σύνδρομο κερκιδικής σήραγγας, σύνδρομο ωλένιας σήραγγας. 
  • Καρπός / χέρι: νόσος De Quervain, εκτινασσόμενος δάκτυλος, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, σύνδρομο κανάλι του Guyon, σύνδρομο χειρός-βραχίονα.

Αναστάσιος Μ. Μαργαρίτης
Occupational Health& Safety Specialist.
Bsc Physiotherapy & Sports Science.
Orthopaedic Manual Therapist.
Back Mechanic Specialist.