Η Στάση σου … Η Ιστορία σου

‘Η Στάση σου … Η Ιστορία σου’

 Έχεις αναρωτηθεί ότι η στάση του σώματός σου αποκαλύπτει όλα τα μυστικά σου; Είναι σαν να μιλάει ο κρυμμένος εαυτός σου. Προσφέρει ενδείξεις για το χαρακτήρα, την αυτοεκτίμηση και τη διάθεσή σου. Η στάση είναι ένα βαρόμετρο των συναισθημάτων σου. Στέκεσαι με τους ώμους κυρτούς προς τα μπρος και κρατάς το κεφάλι σου κρεμασμένο προς τα κάτω ή νιώθεις την μέση σου επίπεδη και κουρασμένη και αναγκάζεσαι να αλλάζεις πόδι για να παραμείνεις όρθιος;

Αν ναι, τότε ήρθε η ώρα ν’ αλλάξεις την στάση σου και κυρίως την νοοτροπία σου. Άρχισε να παρατηρείς τον εαυτό σου , όταν κάθεσαι, όταν περπατάς και όταν στέκεσαι όρθιος. Αυτή η διαρκής εξερεύνηση του σώματός σου θα σου δώσει την δυνατότητα ν ’αναγνωρίσεις τα λανθασμένα πρότυπα  στάσης που έχει υιοθετήσει το σώμα σου.

Αξιολόγησε την στάση σου

   Δυστυχώς δεν υπάρχει μια ιδανική συνταγή βελτίωση της στάσης που να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο για όλους. Αυτό είναι αδύνατον, επειδή η θέση του κάθε ατόμου είναι αποτέλεσμα ενός σύνθετου συνόλου συνηθειών που αναμιγνύονται με μοναδικό τρόπο. Η καλή στάση του σώματος ορίζεται συνήθως από την άποψη των περιγραμμάτων του άνω σώματος - του θώρακα, των ώμων, της σπονδυλικής στήλης και του λαιμού.

Το σώματά μας είναι από την φύση τους  ασταθή επειδή είναι σχεδιασμένα για κινητικότητα. Ο σκελετός αποτελεί βασικά μια  περίτεχνη συναρμολόγηση από μοχλούς  και εκατοντάδες κινητές αρθρώσεις. Οι μύες και οι άλλοι ιστοί που αποτελούν τον σκελετό μαζί και τα όργανα που περιέχονται μέσα του, περιέχουν σχεδόν 70% νερό, καθιστώντας τους ακόμα πιο κινητικούς. Η αστάθεια αυτού του σχεδιασμού καθιστά το σώμα μας αρκετά πλαστικό ώστε να προσαρμόζεται στις εσωτερικές διακυμάνσεις της αναπνοής, της πέψης και άλλων διαδικασιών της ζωής καθώς και στην ποικιλία των θέσεων που υιοθετούμε καθώς κινούμαστε.

Ως αποτέλεσμα, για την εξασφάλιση της ισορροπίας μίας τέτοιας κινητής διάταξης, είναι αναγκαίο να αξιολογείς  και να παρατηρείς όχι μόνο τον τρόπο που κρατάς το σώμα σου όταν είσαι όρθιος ή καθιστός, αλλά κυρίως  το να αξιολογείς το πώς το μεταφέρεις ενώ κινείσαι. Αυτή η διάκριση αποκαλύπτει ότι η στάση του σώματος είναι μια δυναμική δραστηριότητα και αναμφίβολα δημιουργείται από την κίνηση σου - από τον τρόπο που μεταφέρεις τον εαυτό σου καθώς προχωράς στη ζωή σου. Για να διαπιστώσεις εάν η στάση σου είναι υγιής ή όχι, σκιαγράφησε το πώς κινείται  ολόκληρο το σώμα σου, από το πέλμα ως το κεφάλι. Η υγιής χαρακτηρίζεται από μια εύκολη ,αρμονική κίνηση που τρέχει αβίαστα μεταξύ των άκρων και του κορμού ενώ αντίθετα η λανθασμένη φαίνεται αποσυνδεδεμένη και σκληρή. Και ενώ τα περισσότερα προγράμματα άσκησης  επικεντρώνονται στην αναμόρφωση της εξωτερικής μορφής του σώματός σου και σε διδάσκουν να ευθυγραμμίσεις το σώμα σου κατά μήκος μιας κάθετης γραμμής μέσα από τα αυτιά, τους ώμους, τους γοφούς και τους αστραγάλους σας - την έλξη της γραμμής βαρύτητας - και να ενισχύσεις τους μυς για να διατηρήσεις αυτή την ευθυγράμμιση, στην πραγματικότητα θα πρέπει να αλλάξεις την αντιληπτική σου σχέση με τη βαρύτητα ή τον κόσμο γύρω σου. Η δραστηριότητα αλλαγής των αντιλήψεών σου είναι αυτό που θα κάνει τις αλλαγές στη στάση σου βιώσιμες.

Μέσω της αντίληψης, θα συνειδητοποιήσεις ότι η υγιής στάση δεν είναι ένα ιδανικό σχήμα στο οποίο πρέπει να προσπαθήσεις, ή ακόμα και κάτι που πρέπει να κάνεις διαφορετικά με το σώμα σας. Αντίθετα, είναι κάτι διαφορετικό που μαθαίνεις να νιώθεις. Με την προσέγγιση της μετατόπισης από το εσωτερικό προς τα έξω, οι νέοι κανόνες στάσης θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις νέες αισθητικές μνήμες για αυτό που αισθάνεσαι ισορροπημένο και σταθερό. Αυτές οι αισθήσεις θα φέρουν αυτόματα το σώμα σου σε ευθυγράμμιση με τη βαρύτητα. Και για να το πετύχεις αυτό ακολούθησε τις παρακάτω  διορθωτικές στρατηγικές στάσης :

Διορθωτικές Στρατηγικές  Επαναπρογραμματισμού Στάσης

  • Οπλίσου με υπομονή - οι αλλαγές στην στάση και στην ζωή σου απαιτούν υπομονή.
  • Ξεκίνα να διορθώνεις την αναπνοή σου γιατί χωρίς αυτή δεν υπάρχει ζωή.
  • Υιοθέτησε τα χαρακτηριστικά των καλύτερων προπονητών: την υγεία, την επιμονή και την αίσθηση του χιούμορ.
  • Αν μπορείς να αφιερώσεις μόνο δεκαπέντε λεπτά από την ημέρα σου για την στάση σου, ξεκίνησε με αυτό.
  • Δώσε έμφαση κατά την ενδυνάμωση στους μυς του πυελικού δαπέδου, γιατί αυτοί μαζί με τους αναπνευστικούς μυς, αποτελούν τις δομές που σταθεροποιούν ολόκληρο το σώμα
  • Θυμήσου ότι η στάση σου είναι η συνεχής αντιληπτική διαδικασία μέσω της οποίας  προσανατολίζεσαι προς τη βαρύτητα και προς τη σχέση σου με τους ανθρώπους, τα αντικείμενα και τα γεγονότα στον κόσμο σου.

Μην ξεχνάς ότι ένα ισορροπημένο σώμα προϋποθέτει  ένα ισορροπημένο μυαλό.

 Γιατί Η Στάση σου είναι η Ιστορία σου.


Αναστάσιος Μ. Μαργαρίτης
Occupational Health& Safety Specialist.
Bsc Physiotherapy & Sports Science.
Orthopaedic Manual Therapist.
Back Mechanic Specialist.